„Salonul artelor” la Muzeul de Istorie a Orașului Chișinău

2021-03-25 07:55

„Salonul artelor”
la Muzeul de Istorie a Orașului Chișinău
 

Stimați chișinăueni, colegi, buni prieteni, la data de 27 martie marcăm Ziua Mondială a Teatrelor.

Cu acest prilej, Vă așteptăm cu drag să ne fiți alături astăzi, ora 15:00 și să urmăriți „Salonul artelor” – eveniment organizat în format online de către Direcția Cultură și Muzeul de Istorie a Orașului Chișinău, Secția Științe Sociale, Economice, Umaniste și Arte a Academiei de Științe a Moldovei, Centrul de Cercetări Umaniste al Universității de Stat din Moldova, prezentat de către doctor habilitat în studiul artelor, Aurelian Dănilă.

Invitați speciali vor fi: Petru Hadârcă, Director General al Teatrului Național M.Eminescu, Artist al Poporului, Laureat al Premiului Național și Diana Decuseară-Onică, actriță a Teatrului Național M.Eminescu, Laureata premiului Național, ediția 2021, Premiul „Valeriu Cupcea” în domeniul artei teatrale.

La 27 martie, artiștii și publicul din toată lumea celebrează ziua mondială a teatrului. Aniversată în fiecare an, a fost instituită în 1961, de Institutul Internațional de Teatru (ITI), iar din 1962, a devenit un eveniment anual, organizat de centrele ITI și comunitatea internațională de teatru. ITI reprezintă cea mai importantă organizație non-guvernamentală din domeniul artistic și a fost înființată în 1948, la inițiativa UNESCO.

Pentru marcarea acestei zile sunt organizate diverse manifestări naționale și internaționale de teatru, în cadrul cărora publicul are ocazia să întâlnească artiștii preferați. Cel mai important dintre acestea este transmiterea mesajului tradițional internațional. În fiecare an, o personalitate recunoscută la nivel internațional este invitată să comunice reflecțiile sale asupra celei mai vechi forme artistice, teatrul. Mesajul, tradus în peste 50 de limbi, este citit spectatorilor înaintea reprezentațiilor din seara zilei de 27 martie, este publicat în ziare și reviste, difuzat la radio și televiziune. Primul mesaj de Ziua mondială a teatrului a fost scris în 1962, de Jean Cocteau.
 
Autoarea mesajului pentru Ziua Mondială a Teatrului 2021 – 27 martie 2021 este Actriță de teatru, film și televiziune din Marea Britanie, Helen MIRREN, Laureată Premiului ”OSCAR”.
 
 
            Versiunea română de Ozana Oancea
            „Au fost timpuri atât de dificile pentru reprezentațiile cu public și mulți artiști, tehnicieni, artizani le-au înfruntat din interiorul acestei profesii, marcate deja de sentimentul de nesiguranță.
Poate că tocmai această perenă stare de insecuritate i-a făcut mai apți să supraviețuiască acestei pandemii cu inteligență și curaj.
În aceste circumstanțe noi, mulțumită în mare măsură internetului, imaginația lor s-a tradus deja în moduri de comunicare inventive, amuzante și emoționante.
De când au apărut pe lume, ființele umane și-au spus unele altora povești. Frumoasa cultură a teatrului va rămâne vie atâta timp cât vom exista.
Imboldul creator al scriitorilor, designerilor, dansatorilor, cântăreților, actorilor, muzicienilor, regizorilor nu va fi niciodată înăbușit și va reînflori curând, cu o nouă energie și cu un nou mod de înțelegere a lumii în care trăim cu toții.
Abia aștept!”
 
În condițiile actuale de pandemie această manifestare se va desfășura în formatul online și va fi transmisă de Institutul de Dezvoltare a Societății Informaționale, prin intermediul rețelelor de socializare, pe paginile instituțiilor organizatoare și partenere. 
Link atașat: https://www.youtube.com/watch?v=Kl5MmdwQoeY