„ZIUA DRAGOSTEI ȘI A BUNĂVOINȚEI - DRAGOBETE”

2021-02-23 17:46

Primăria municipiului Chișinău și Direcția Cultură a Consiliului municipal Chișinău vă invită la „ZIUA DRAGOSTEI ȘI A BUNĂVOINȚEI - DRAGOBETE”.

În cadrul evenimentului se vor desfășura diferite activități cultural-artistice:
  • Deschiderea expoziției cu genericul „Vise colorate”. Autor Gutiera Prodan, pictor, producător TV;
Ora 11:00, holul Direcție Cultură
  • Lansarea de carte „Album de piese pentru ansamblu de violoniști”, autor Oleg NEGRUȚA, compozitor, membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din Republica Moldova.
Nouă ediție a lucrărilor compozitorului- albumul de piese pentru ansamblu de violoniști este compus din două volume. Volumul întâi conține 17 piese , variate din punct de vedere al conținutului artistic. Compozițiile se bazează pe ritmurile și intonațiile dansurilor și cântecelor populare moldovenești. Acestea sunt Balada primăverii, Melodii populare, Hora, Hora de concert, Hora staccato, Porumbița mea etc. Volumul doi conține 20 de piese . Un grup separat reprezintă aranjamente și poppuri-uri pe teme din lucrări celebre: Capriciul 24 de Paganini, melodiile lui N. Rota și ”Beatles”, creațiile de G. Gershwin, de H. Wieniawski și altele.

Toate piesele se disting prin melodii expresive, ceea ce este extrem de important având în vedere scopul lor pentru ansamblul școlar de violoniști. Limbajul armonic combină structura modală clară de major sau minor, cu implicarea acordurilor disonante specifice muzicii de jazz. Sunt folosite tonalitățile comode pentru vioară. Parametrul ritmic al facturii, de asemenea, determină în mare măsură stilul intonațional al pieselor: divizarea melodiei în motive și fraze, apariția cezurilor neașteptate în linia melodică, accente pe timpuri slabe – toate acestea definesc structura metroritmică și sintactică a melodiilor. O trăsătură importantă a desenului ritmic în aceste piese este prezența în fiecare dintre ele a unui singur puls ritmic, care susține toată construcția.

Partida pianului este dezvoltată factural, include imitații, dublări, are o structură armonică clară. Aproape toate piesele încep cu o introducere la pian, ceea ce permite maestrului de concert să influențeze alegerea tempo-ului și să determine caracterul interpretării. Formele bi- și tripartite mici și mari ale pieselor, sunt ușor de înțeles. Toate piesele se disting prin expresivitate aparte și reprezentare concertistică, pot fi incluse în diferite programe de concerte ca numere finale.

Valoarea artistică mare și profesionalismul înalt al miniaturilor de Oleg Negruța pentru ansamblul de violoniști însoțit de pian, potențialul lor metodico-didactic bogat, diversitatea conținutului artistic și a mijloacelor limbajului muzical reprezintă un motiv suficient pentru recomandarea colecției prezentate spre utilizare în școlile de muzică/arte și liceele cu profil Artă.         

Recital muzical. Ansamblul de naiști „PanAcademic”, piesa „Primăvara” de Antonio Vivaldi;
Invitați speciali, mesaj de felicitare:
  • Angela Cutasevici, viceprimar al municipiului Chișinău;
  • Leonid Popescu, Maestru în Artă, membru al uniunii Pictorilor din Republica Moldova și România;
  • Vitalie Răileanu, Maestru în Artă, critic, director al Bibliotecii „Onisifor Ghibu”;
Recital muzical. Ansamblul de naiști „PanAcademic”, piesa „Oblivion” de Astor Piazzolla;
  • Svetlana Bivol, președintele Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din Republica Moldova;
  • Oleg Negruța, compozitor, membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din Republica Moldova;
  • Irina Bogataia, Directorul Școlii de Arte „A. Stârcea”;
Recital din creațiile compozitorului Oleg NEGRUȚA, cu participarea elevilor de la Școala de Arte „A. Stârcea”.
 
Ora:15.00, sediul Direcției Cultură, biroul 540
Atelier de creație, cu genericul „Mărțișorul tradițional”. Confecționarea mărțișoarelor împreună părinții și copii ce frecventează Ansamblul de dansuri populare „Mărțișor” și Teatrul de păpuși pentru copii „Pinochio” și membrii formațiilor artistice din cadrul Direcției Cultură.

Ora: 19.00, Teatrul „Ginta Latină”
Concert organizat de către Primăria municipiului Chișinău dedicat „Zilei Dragostei și a Bunăvoinței - DRAGOBETE”.
În program:
  • Mesaj de felicitare. Primarul General al municipiului Chișinău – Dl Ion CEBAN.
  • Ansamblul de muzică ușoară „VALI BOGHEAN BAND”.