„ZIUA UȘILOR DESCHISE” la Școala de Muzică „Maria Bieșu”

2021-05-26 17:07
COMUNICAT DE PRESĂ
cu privire la dotarea tehnico-materială și acțiunile
de renovare a Școlii de Muzică „Maria Bieșu”
„ZIUA UȘILOR DESCHISE”
 
Direcția Cultură informează cu privire la acțiunea cultural-educativă din cadrul evenimentului „Ziua Ușilor Deschise”, care a avut loc la data de 26 mai, ora 15:00, în incinta Școlii de Muzică „Maria Bieșu” .

Evenimentul a fost prilejuit de finalizarea lucrărilor de renovare capitală a 7 birouri cu suprafața totală de 240 m2 neutilizate mai bine de 10 ani, spații care vor asigura desfășurarea orelor de dezvoltare a deprinderilor de interpretare instrumentală.

       Școala de Muzică „Maria Bieșu”, inițial numită Școala de Muzică pentru Copii nr.3 a fost fondată în anul 1974 conform ordinului Ministerului Culturii nr.150-K din 21.08.1974, cu un contingent de 60 de elevi, conform deciziei Consiliului municipal Chișinău nr.6/4 din 25.10.2012, ulterior redenumită în Școala de Muzică „Maria Bieșu”.
Suprafața totală a școlii  este de 849 m2, din ele 240 m2 din  anul 1995 nu au fost funcționali.
Pe parcursul a 46 de ani de activitate contingentul școlii a crescut esential.  Actualmente în școală își fac studiile peste 411 elevi la următoarele secții: pian special, instrumente cu coarde,  instrumente populare, instrumente aerofone și de percuție, canto.

În școală activează:
 • Orchestra de acordeoniști „Consonans”;
 • Ansamblul de violoniști “Divertisment”;
 • Ansamblul de chitariști „Picado”.
       Elevii școlii, soliștii instrumentiști și colectivele muzicale participă cu succes la diverse Festivaluri și Concursuri municipale, naționale și internaționale, obținând Diplome de laureat și Premii Mari, drept dovadă anul curent au fost  8  copii premianți ai Bursei de Merit de la Primărie. 

În școală activează 53 de profesori, unii din ei sunt personalități notorii în domeniul culturii, care, împreună cu discipolii lor, au dus faima țării noastre peste hotare, reușind să aducă acasă  trofee de la Concursurile Internaționale. Numai în anul 2020 de către elevii școlii  au fost câștigate 104 premii:
 • Premiul Mare  - 9;
 • Premiul I – 51;
 • Premiul II - 37;
 • Premiul III - 7.
Până la moment, Școala de Muzică ,,Maria Bieșu” are  peste 1600 de absolvenți.

Primarul General a susținut ideia de a aloca surse financiare pentru renovare, dotare cu instrumente și mobilier școlile de învățământ artistic extrașcolar din Chișinău.

Astfel, în Școala de Muzică „Maria Bieșu”, au demarat lucrările de reparație și amenajare a acestor încăperi atât de necesare în contextul pandemiei, întru respectarea normelor impuse de CNESP. Prin urmare, au fost renovate: sala mică de concerte academice, 6 săli de ocupații, holul spațios, 2 blocuri sanitare, a fost schimbată pardoseala, a fost schimbat capital rețelele electrice, au fost instalate uși cu izolare fonică și construit pantus, asigurând accesul pentru persoanele cu nevoi speciale.

Suma pentru lucrările de reparație constituie 964.555 de lei.
Suma pentru dotare constituie 540.410 lei.
Suma totală valorificată pentru reparație și dotare a Școlii de Muzică „Maria Bieșu”, la moment, constituie 1.504.965 lei.

Muzica poate schimba starea de spirit a copilului, îi ajută să se relaxeze, stimulează procesele de gândire.
Dotarea tehnico-materială și acțiunile de renovare a Școlii de Muzică „Maria Bieșu” face posibilă înscrierea unui număr mai mare de copii pentru studierea următoarelor specialități:
 • Pian;
 • Vioară, violoncel, chitară clasică;
 • Nai, țambal;
 • Trompetă, bariton, alt, flaut, saxofon, clarinet, corn, xilofon;
 • Acordeon;
 • Canto.
Să cânţi la un instrument muzical e lucru frumos, care necesită muncă asiduă.
În acest context, încurajăm părinții, care doresc ca copii lor să se dezvolte artistic, să depună cerere de înscriere până la data de 31 mai.
Diagnosticarea aptitudinilor muzicale a copiilor înscriși se va desfășura în perioada 7 - 10 iunie 2021.