Aniversarea a 584 de ani de la prima atestare documentară a Chișinăului

2020-07-17 00:30
La 17 iulie 1436 a fost înregistrată prima atestare documentară a orașului Chișinău, în acest an, la aceeași dată, Chișinău împlinește 584 de ani de existență. În toată această perioadă, orașul nostru a trecut prin foarte multe schimbări, pentru ca astăzi, să avem o capitală pe care o îndrăgim, de care ne mândrim și pe care continuăm să o dezvoltăm.
Cu această ocazie, Primăria municipiului Chișinău, împreună cu Direcția Cultură a Consiliului municipal Chișinău organizează, pentru toți chișinăuienii, mai multe evenimente online pentru a sărbători Ziua Întemeierii orașului Chișinău.
Evenimentele cuprind mai multe prezentări și activități transmise în mediul online, care au ca scop de a informa locuitorii orașului despre istoria și cultura Chișinăului.
Printre activități se va regăsi prezentarea de la Piatra de temelie a orașului, vernisarea unei expoziții de fotografii, recital online de proză și poezie, excursii din troleibuz, discuții online despre istorie și cultură, precum și altele.
Conform datelor care se regăsesc în cronici, denumirea de Chișinău a fost menționată pentru prima dată într-un hrisov întocmit pe 17 iulie 1436, la Vaslui. Documentul era o Carte Domnească de Întăritură, prin care, domnii Țării Moldovei, Ilie și Ștefan au dat și i-au întărit lui Oancea Logofăt pentru credincioasă slujbă mai multe sate de pe Răut, Ichel și Bâc, dintre care făceau parte și Procopinți, Macicăuți și Cozarăuți.
Un fragment din Cartea Domnească face referire la stabilirea hotarelor de moșie: „… și la Bâc, de cealaltă parte, pe valea ce cade în dreptul Cheșenăului lui Acbaș, la izvorul unde este Seliștea Tătărească în dreptul păduricii.”
Ziua Orașului Chișinău (Hramul/ 14 octombrie) este o sărbătoare religioasă cunoscută și sărbătorită de către chișinăuieni, însă aceasta este diferită de Ziua Întemeierii orașului Chișinău care, la fel, are o importanță deosebită pentru istoria capitalei Republicii Moldova și care trebuie celebrată cu mare interes.
AGENDA
9:00 Excursie din troleibuz „Știați voi oare că...?”
Înregistrări audio conectate în saloanele troleibuzelor de pe diferite rute, care vor ghida călătorii din Chișinău și vor povesti despre locurile din oraș, conform traseului fiecărui troleibuz / 100+ fapte interesante despre Chișinău în lectura actriței Teatrului Național „Satiricus – I.L.Caragiale”Ludmila Gheorghiță;
10:00 - Vernisarea online a expoziției de fotografii „Chișinăul interbelic”.
Colecție de fotografii de epocă expuse la rondul din preajma monumentului lui Ștefan cel Mare și Sfânt.
10:00 - Concurs online de erudiție „Cât de bine cunoaștem orașul nostru?”
Concurs organizat în parteneriat cu Direcția Generală Educație, Tineret și Sport a Consiliului municipal Chișinău, care poate fi urmărit pe pagina web a Bibliotecii Municipale B.P. Hasdeu.
10:00 - Discuții online despre istoria literară și culturală a Chișinăului.
„Călători străini despre Chișinău. De la origini până în 1812”, difuzată pe canalul Youtube al Bibliotecii Municipale B.P. HASDEU în parteneriat cu Universitatea de Stat "Dimitrie Cantemir", susținută de prof. dr. hab. în filologie, Aliona Grati, care va invita chișinăuienii să cunoască istoria or. Chișinău din perspectivă literară și culturală;
11:00 - Lectură online de proză și poezie „Citim Chișinăul!”
Maraton literar difuzat pe pagina web a Bibliotecii Municipale B.P. HASDEU susținut de utilizatorilor rețelei de biblioteci-filiale ce vor citi versuri și fragmente de proză din antologia Chișinăul în literatură.
11:00 - Expoziții virtuale dedicate primei atestări documentare a orașului
- „Chișinău-filă de Istorie” – 584 de ani elaborată de elevii Școlii de Arte Plastice pentru Copii „A. Șciusev” disponibilă online pe pagina Direcției Cultură a Primăriei mun. Chișinău, Web-https://artschoolshiusev.wor dpress.com
- “Din istoria hrisoavelor (sec. XV-XVII)” - elaborată de Muzeul de Istorie a orașului Chișinău accesibilă pe pagina FB a DC si a muzeului
12.00 - ”Orașul meu”- publicarea rezultatelor Concursului național de creație literară online.
Concurs organizat cu participarea elevilor din învățământul primar și profesional tehnic, accesibilă pe pagina FB a DC și a muzeului.
12:00 - Program literar-muzical „Chișinăul din inima noastră”
Consacrat primei atestări documentare a Chișinăului difuzat prin intermediul Rețelei „Privesc.eu”; site-ul și pagina FB a Primăriei mun. Chișinău; site-ul și pagina FB a Direcției Cultură cu participarea istoricului Iurie Colesnic și formații și interpreți autohtoni;
16:00 - Tur în oraș „Cu bicicleta prin Chișinău”
Tur cu bicicleta prin cele mai pitorești locuri ale Chișinăului cu scriitorul Dumitru Crudu, care promite un interesant itinerar ce include: Lacul Valea Morilor, Pădurea de la Telecentru, dealurile cu vii din Durlești, Pădurea din Durlești, Dealul de la Buiucani.
Pe parcursul zilei de 17 iulie, chișinăuienii vor putea urmări pe paginile de Facebook ale filialelor Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu” următoarele: concursuri online, expoziții virtuale, foto eseuri, digest de materiale despre originile Chișinăului, recital de poezie, lectură ghidată prin joc, întâlniri virtuale cu personalități, prezentări de publicații, dezbatere publică (Zoom) și prezentări de carte, care vor avea ca și scopul de a reda istoria și personalitățile orașului Chișinău.