Expoziție - „Un tandem remarcabil: Primarul Carol SCHMIDT și arhitectul Alexandru BERNARDAZZI”

2021-06-23 15:36
Expoziție - „Un tandem remarcabil: Primarul Carol SCHMIDT
și arhitectul Alexandru BERNARDAZZI”
dedicată aniversării a 175 ani de la nașterea primarului Carol Schmidt
și 190 ani de la nașterea arhitectului Alexandru Bernardazzi.
Eveniment organizat în cadrul Proiectului
„Moștenirea cultural –istorică a Chișinăului”
 
Pe data de 25 iunie 2021, ora 15:00, la Muzeul Național de Arte al Moldovei, va avea loc inaugurarea expoziției „Un tandem remarcabil: Primarul Carol SCHMIDT și arhitectul Alexandru BERNARDAZZI”  dedicată  aniversării a 175 ani de la nașterea primarului Carol Schmidt și 190 ani de la nașterea arhitectului Alexandru Bernardazzi.  

Expoziția este organizată de Direcția Cultură a Primăriei Municipiului Chișinău și Muzeul de Istorie a Orașului Chișinău, în parteneriat cu Universitatea de Stat din Moldova, Muzeul Național de Artă al Moldovei, Muzeul Național de Istorie a Moldovei, Grupul civic pentru Patrimoniu Cultural, Asociația Națională a Tinerilor Istorici, Revista „Dialogica”, Agenția Națională a Arhivelor.
În ultimul pătrar al sec. XIX, Chișinăul a avut loc  o dezvoltare edilitară și arhitecturală de excepție. Fenomenul se datorează unui tandem administrativ primar-arhitect, unic în istoria orașului, care au contribuit prin profesionalism și efort la edificarea unui oraș modern, în perioada urbanizării. În perioada acestei conlucrări au fost pavate străzi și trotuare, au fost amenajate piețe și parcuri, utilizând spațiile libere și punând accent pe aspectul arhitectural al orașului. Concetățenii le-au recunoscut meritele încă pe când erau în viață: Alexandru Bernardazzi a primit titulatura de ”Cetățean de onoare a orașului” iar cu numele lui Carol Schmidt a fost redenumită strada pe care a locuit cel mai longeviv primar al Chișinăului.

În perioada 25 iunie – 25 iulie curent, vor avea loc evenimente cultural-științifice de comemorare, dedicate aniversării a 175 ani de la nașterea primarului Carol Schmidt și 190 ani de la nașterea arhitectului Alexandru Bernardazzi, care se vor desfășura la Muzeul de Istorie a Orașului Chișinău și la Muzeul Național de Artă al Moldovei.

Timp de trei luni, o echipă de cercetători științifici și muzeografi, au studiat arhivele Muzeului Național de Istorie a Moldovei a Muzeului de Istorie a Orașului Chișinău, precum și a Agenției Naționale a Arhivelor, și au selectat  150 de fotografii care reflectă domeniul de infrastructură și arhitectură a orașului, în acea perioadă.

Expoziția poate fi vizitată la Muzeul Național de Artă al Moldovei, în perioada 25 iunie – 25 iulie 2021, pe adresa str. 31 August 1989, nr. 115.