Lansarea - conferință a monografiei bibliografice „Nicolae Dabija, cioplitorul de ferestre”

2021-05-25 18:38

Direcția Cultură informează despre lansarea - conferință a monografiei bibliografice „Nicolae Dabija, cioplitorul de ferestre”, o lucrare semnată de dr. Lidia Kulikovski, dr., director adjunct al Bibliotecii Municipale și Claudia Tricolici, șef serviciu al Bibliotecii Municipale, care a avut loc astăzi, 25 mai, ora 12:00, la Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”.

Inițiativa i-a aparținut B.M. „B.P. Hasdeu”, care în colaborare cu Redacția saptămânalului „Literatura și Arta”, a reușit lansarea cărții post-mortem.

 „Istoria unei națiuni se compune din istoria individualităților, oamenilor care au contribuit. Memoria lui Nicolae Dabija să o avem aparte, să o considerăm o capsulă de memorie națională”, a precizat Lidia Kulikovski.

Pentru prima dată Biblioteca Municipală va pune la dispoziția publicului, în acces deschis versiunea pdf a cărții, care poate fi descărcată din repozitoriul instituțional al bibliotecii: https://hapes.hasdeu.md/handle/123456789/66.

Volumul cuprinde: cuvânt către cititor; un excepțional și amplu „portret vegetal” al scriitorului făcut de Lidia Kulikovski, o serie de studii dedicate protagonistului semnate  de: Vlad Pohilă, Dan Puric, Ion Deaconescu, Adrian Dinu Rachieru, Aurelian Silvestru și Lili Bobu; și Bibliografia completă a scriitorului, care se apropie de 5000 de surse, a căror descriere și unificare nu a fost deloc ușoară; 6 indexuri (de nume, cronologic al creației, de versuri, de ediții periodice, de limbi și geografic). Iconografia cuprinde 80 de fotografii.

La eveniment au fost prezente personalități notorii ale culturii din Republica Moldova: Iulian Filip, scriitor; Iurie Colesnic, publicist; Maria Pilchin, critică literară, scriitoare;  Victoria Fonari, critică literară, scriitoare; Elena Tamazlâcaru, jurnalist; Lidia Kulikovski, dr., director adjunct al Bibliotecii Municipale, autoarea bibliografiei; Claudea Tricolici, șef serviciu al Bibliotecii Municipale, autoarea bibliografiei; Elena Ungureanu, șef Secție studii și cercetări; Mariana Harjevschi, dr, director al Bibliotecii Municipale; Valentina Volontir, șef al Direcției Cultură a Primăriei Municipiului Chișinău.

„Astăzi, împărtășim emoții profunde, fiind îndurerați de plecarea la cele veșnice a distinsului scriitor Nicolae DABIJA. Cuvintele frumoase, analizele de operă literară, dar şi depănările de amintiri au constituit temele de bază a lansării de carte post-mortem: „Nicolae Dabija, cioplitorul de ferestre: monografie biobibliografică”, a spus Valentina Volontir.

            Scriitorul Iulian Filip a felicitat echipa și a ținut să menționeze că poetul Dabija ne-a lăsat mai multe lecții. „Din păcate nu-l cuprinde totul. A fost primul din generații care s-a apucat și de altceva. E formula de cercetător care te ferește de criză.”

            Direcția Cultură exprimă recunoștință colectivului B.M. „B.P. Hasdeu” și Redacției saptămânalului „Literatura și Arta” pentru dedicația lansării Cărții „Nicolae Dabija, cioplitorul de ferestre: monografie biobibliografică”.

            Nicolae Dabija rămâne a fi un model demn de urmat, pentru că a fost un om care, și-a marcat timpul, epoca și în urma lui rămâne o operă încă nevalorizată pe deplin. Sunt lucruri peste care la un moment se așterne tăcerea sau cenușa, dar important este să se pună în valoare creația poetului de o extraordinară cultură academică, ilustra personalitate în spațiul literar, social și politic.

Evenimentul poate fi revăzut, accesând următorul link:  https://www.youtube.com/watch?v=OxWy_BTVKMc