Ziua Europei

2021-05-09 13:00

Ziua Europei este unul dintre simbolurile europene menite să promoveze unitatea și prosperitatea în rândul europenilor. 9 Mai se evidențiază prin celebrarea păcii și unității, a diversității culturale și tradiționale. 

Uniunea Europeană este mai mult decât o uniune economică, politică și culturală. Uniunea Europeană a pus capăt războaielor de pe continetul european şi a devenit un model de cooperare între popoare. Uniunea Europeană este un model de unitate prin diversitate, iar pentru mulţi dintre cetățenii RM a devenit a doua casă. În prezent Uniunea Europeană și statele membre sunt partenerii de încredere pentru Republica Moldova în lupta contra pandemiei, prin donații de echipamente și asistență financiară. Republica Moldova a fost prima țara din vecinătatea estică care a beneficiat de donații de vaccin anti-COVID din partea UE, fapt pentru care suntem extrem de recunoscători. 

File din istorie 
Data de 9 mai, prevede aniversarea „Declarației Schuman” din 1950, cînd Robert Schuman, Ministrul francez al Afacerilor Externe, și-a expus ideea pentru o nouă formă de cooperare politică în Europa, care să facă de neconceput războiul dintre națiuni. Un fragment al acestui text spune următoarele: „Pacea mondială nu poate fi asigurată fără a face eforturi creatoare proporţionale cu pericolele care o ameninţă. Contribuţia pe care o poate aduce civilizaţiei o Europă organizată şi activă este indispensabilă pentru menţinerea unor relaţii paşnice….”.
 

Astăzi luptăm împreună pentru o lume mai sigură. Fie ca valorile Europei ca democrația, respectul față de demnitatea umană, egalitatea, libertatea, supremația legii și respectul tuturor drepturilor indiferent de rasă, religie, culoare, sex s.a.m.d., să domnească în fiecare stat indiferent de aplasarea geografica! 
Felicitari cu prilejul Zilei Europei!